Tips en Trucs in MicroStation (MicroVisie 11 - 1)

Laatst aangepast door Marco Helleman op June 14, 2019 14:30

Tab-toets om elementen te selecteren

Vaak komt het voor dat er meerdere elementen dicht bij elkaar (of op elkaar) liggen. Gebruik voortaan de <Tab> toets om naar het volgende element te springen. (commentaar: dit kun je ook doen door op je rechtermuisknop te drukken)

“One hand on the keyboard, one hand on the mouse”.

Active View Clipping

In MicroStation kun je een element gebruiken om de actieve tekening inclusief referentiebestanden te clippen. Dit kan erg handig zijn als het project een groot gebied beslaat en je wilt kleinere gebieden aangeven. Het commando Clip Volume in de View ToolBox biedt hiervoor een aantal mogelijkheden: Element, 2 Points, Polygon en Element Range.

Uiteraard is het ook eenvoudig om de clipping weer ongedaan te maken. Let wel op dat Clip Volume aanstaat bij de View Attributes.

Drag en Drop naar Attributes Toolbox

Een nieuwe, snelle, manier om eigenschappen van elementen te matchen, zodat deze eigenschappen de actieve eigenschappen in MicroStation worden, is om het element te ‘slepen’ naar laag, kleur, lijnstijl of dikte van de Attributes toolbox en daar ‘los’ te laten.

Om alle eigenschappen te matchen kan het element naar de Symbology Preview gesleept worden.

Snel (de-)selecteren via Reset Pop-up menu

Als de rechtermuisknop ingedrukt wordt gehouden, verschijnt er een Pop-up Menu met daarin o.a. opties voor selecteren en deselecteren. Afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld of er al elementen geselecteerd zijn, zijn de volgende commando’s direct te activeren:

SRechtermuisknopmenuelect All: Alle elementen in de tekening worden geselecteerd
Select None: Alle elementen worden gedeselecteerd
Select Previous: De vorige selectie wordt opnieuw geselecteerd
Isolate: Alleen het geselecteerde element blijft zichtbaar

Let wel op dat bij Select All ook niet zichtbare elementen geselecteerd worden! Overigens kan hiervoor ook de sneltoets <Ctrl> + A gebruikt worden.


EMF en WMF

In MicroStation V8 zijn de drivers voor het aanmaken van een EMF-(Enhanced Meta File) en WMF (Windows Meta File) verdwenen. Toch is het mogelijk om een plaatje te maken. Kies hiervoor in de plaats van “Send to printer” in het printscherm “Create Metafile”. Het opgeslagen bestand kan bijvoorbeeld woden ingevoegd in Word als een plaatje.

Gebruik van <Alt Gr> toets

Soms halen tekenaars allerlei trucs uit om speciale tekens als 2, 3 of ø te verwerken in een tekst. Als je een TrueType Font gebruikt in MicroStation kan dit heel eenvoudig. Gebruik de <Alt Gr> toets (rechts naast de spatiebalk) in combinatie met een andere toets.

Bijv.:

 • <Alt Gr> + 2 levert 2 op.
 • •<Alt Gr> + 3 levert 3 op.
 • <Alt Gr> + I wordt ø.
 • <Alt Gr> + c wordt ©.
 • <Alt Gr> + 5 wordt €.
 • <Alt Gr> + r wordt ®.
 • Dit werkt nog steeds en is heel snel, maar is ook gemakkelijk te doen via de Word Processor en dan hoef je de codes niet uit je hoofd te weten.

  Clipping met element

  Veel MicroStation-gebruikers zijn gewend om een fence te gebruiken als zij een referencebestand willen clippen. Het werkt, dus waarom verder zoeken.
  Maar het kan ook anders door bij het clippen gebruik te maken van een gesloten element. Dit heeft interessante mogelijkheden. Probeer het en je zult nooit meer anders willen.

  Voorbeeld:

  Plaats een gesloten element en klik op Clip Reference in de Reference dialoogbox. In de Tool Settings wordt de methode nu automatisch op Element gezet (omdat geen Fence geplaatst is). Wijs vervolgens het element aan en accepteer met je linkermuisknop. Als het gebied toch niet helemaal naar je zin is, gebruik je gewoon Modify Element, of Move Element en de clipping past zich automatisch aan. Door het plotkader ook als Reference te koppelen kan hiervan bijvoorbeeld het binnenkader gebruikt worden als clip-element. Vervolgens kan de achtergrond verplaatst worden zonder het kader te verplaatsen. Erg handig als het plotgebied net niet goed gepositioneerd is.