Tips en Trucs in MicroStation V8 XM Edition (MicroVisie 10 - 1)

Laatst aangepast door Marco Helleman op June 14, 2019 14:30

Dit is een artikel uit MicroVisie (jaargang 10 nr. 1). De auteur is onbekend (staat niet vermeld bij het artikel) en als degene die dit geschreven heeft even een berichtje stuurt dan kan ik dat hierbij vermelden.

ACCUSNAP

AccuSnap is erg handig, maar soms ook even niet. Als het tijdens het tekenen even niet gewenst is dat AccuSnap werkt kan je tegelijkertijd op <Ctrl> + <shift> drukken (en ingedrukt houden). AccuSnap is nu uitgeschakeld. Als je deze toetsen weer loslaat werkt AccuSnap weer. Dit werkt ook andersom (dus als AccuSnap standaard uitgeschakeld is).

Wil je dat AccuSnap ook werkt bij het plaatsen van een Fence?
Kies dan voor de menu-optie settings > snaps > accusnap. Bij het tabblad General schakel je vervolgens de optie "Enable For Fence Create" in.

ACCUDRAW

In MicroStation V8 XM Edition is AccuDraw weer een aantal handige Shortcuts rijker.

<r>,<e> — rotate element

Als deze Shortcut geactiveerd is kan je met de muis over een element bewegen dat in de gewenste richting is getekend. Je ziet automatisch het AccuDraw compass draaien. Gebruik de linkermuisknop om de richting te bevestigen en teken vervolgens verder in de gewenste richting.

<r>,<v> — rotate view

Hiermee kan op een snelle manier een View verdraaid worden. Als met AccuDraw de gewenste richting is bepaald (bijvoorbeeld met <R>,<E> of <R>,<Q>) kan met behulp van deze Shortcut het View gedraaid worden, zodanig dat de X-richting van het AccuDraw Compass horizontaal op het scherm komt.

Voor<R>,<V> Na<R>,<V>

<alt> + LINKERMUISKNOP en <alt> + RECHTERMUISKNOP

MicroStation V8 XM Edition kent veel ‘snelle’ toetsen. Probeer eens met <alt>+ linkermuisknop een element aan te wijzen. Je zal zien dat de eigenschappen van dit element nu de actieve attributen worden.

Als met <alt> + rechtermuisknop een element aangewezen wordt krijg je de zogenaamde Quick Info te zien. Dit verdwijnt weer als je de muis buiten het boxje beweegt.