Tips & Tricks: diverse tips over Maatvoeringen (V8i/CE)

Laatst aangepast door Marco Helleman op June 14, 2019 13:46

Als je wel eens het scherm van de maatvoeringsstijlen bekeken? Daar staan zoveel mogelijkheden en opties in dat je er duizelig van zou worden. In dit artikel zet ik een paar tips op een rij waar jij misschien je voordeel mee kunt doen:

Alle maatvoeringen automatisch op één level

Zou je het handig vinden om al je maatvoering automatisch op level 'Maatvoering' te krijgen zonder dat je daarvoor eerst de level 'Maatvoering' actief hoeft te maken? Dan kun je dat level instellen in de maatvoeringstijl. Je kunt zo zelfs regelen dat elke stijl zijn eigen level gebruikt, maar dat is misschien iets te enthousiast?

Hoe gaat het in zijn werk:

1. Open de Dimension Styles op de manier die je gewend bent. In het venster klik je in de linkerlijst op de maatvoeringstijl die je wilt wijzigen:

2. Ga naar tabblad 'Advanced':
  3. Klik op het plusje vóór 'General' en daarna op het plusje voor 'Placement'.
  4. Direct onder 'Placement' staat de optie 'Level' met daarachter de naam Kaders tussen haakjes. Kaders is de naam van het actieve level. Als de naam van het level hier tussen haakjes staat betekent dat, dat de maatvoering op de actieve laag gezet wordt. Kies ik hier een andere laag bijvoorbeeld 'Maatvoering' dan komen alle maatvoeringen die met deze maatvoeringstijl gemaakt worden op de laag 'Maatvoering' terecht. Simpel maar doeltreffend!

Hoe kan ik streepjes of bolletjes gebruiken in plaats van pijlpuntjes

Niet iedereen wordt blij van pijltjes in zijn/haar maatvoering ook al kun je kiezen tussen open pijltjes, gesloten pijltjes en gevulde pijltjes. Ook de instellingen van deze symbolen of 'terminators' zoals ze genoemd worden zitten onder de 'Advanced'-tab in het venster van de maatvoeringstijlen.

1. Ga naar de onderste eigenschap in het rijtje op de 'Advanced' tab: 'Tool Specific'. Hier kun je voor verschillende soorten maatvoering (lineair, radius, diameter, hoek etc.) eigen instellingen maken.
  2. Klik op 'Size Arrow' en pas de 'Left Terminator' aan (keuze uit pijl, streep, open bolletje, dicht bolletje).

3. Doe hetzelfde voor de 'Right Terminator'.
  4. De grootte van de 'terminators' wordt bepaald door de instellingen op tabblad 'Geometry' en zijn gerelateerd aan de teksthoogte (wordt de teksthoogte 2 keer zo groot dan wordt ook de terminator 2 keer zo groot.

5. Voor pijlpunten is het mooier om de width groter te maken dan de height (standaard is width 1.0 en height 0.5), voor de 'stroke' (het streepje) is het weer mooier om de width en de height gelijk te houden. Voor de beide bolletjes (open of gevuld) maakt het niet uit, die volgen de afmetingen van de width.

Hoe maak ik maatvoeringen zonder die lange lijnen dwars door mijn tekening?

Soms wil je maatvoering plaatsen die op enige afstand van het te meten voorwerp staan zonder dat je lange lijnen door je tekening heen krijgt zoals je hieronder ziet:

De truc is om te spelen met de offset van de 'Extension Lines' in tabblad 'Geometry':

De offset is de afstand van het gemeten element tot aan het begin van de Extensionline (de verticale lijnen van de maatvoering in bovenstaand voorbeeld).

De extension is hoe ver de extensionline uitsteekt voor bij de dimensionline (de maatvoeringslijn ofwel de horizontale lijn in bovenstaand voorbeeld)

Door de offset een negatief getal te geven wordt de afstand niet gerekend vanuit het gemeten element, maar vanuit de maatlijn en krijg ik onderstaand resultaat:

* dimension with leader

* boog meten in meters ipv in graden