Kadaster gaat over op KLIC-WIN

Geplaatst op 14 June 2019

Maak je nu gebruik van bijvoorbeeld KlicCAD dan zul je merken dat je vanaf 2 januari 2019 geen bestanden meer binnen kunt halen. Dit is gelukkig met een kleine aanpassing weer werkend te krijgen. Gebruikers van KlicCAD zullen hierover een mail ontvangen.

De veranderingen worden veroorzaakt doordat het Kadaster KLIC-WIN gaat introduceren en hiervoor is de structuur gewijzigd.

De naam KLIC-WIN is een samenvoeging van de Nederlandse Wet WIBON en de Europese richtlijn INSPIRE. KLIC-WIN is het programma van het Kadaster waarmee de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie vernieuwd wordt en waarmee het Kadaster zich op de toekomst wil richten.

Vanaf 1 juli 2019 zijn alle netbeheerders verplicht om hun kabel- en leidinginformatie als vector-bestanden te leveren (GML-data). Tot die tijd hebben ze om over te schakelen van de vertrouwde PNG- en Pdf-bestanden naar GML-bestanden. Afhankelijk van de beheerder kan dit al heel snel zijn.

Tijdens de overgangsperiode zorgt het Kadaster dat er van elk vector-bestand ook een PNG-bestand gemaakt en geleverd wordt.

Aandachtspunt hierbij is dat de nieuwe PNG-bestanden die door het Kadaster zijn toegevoegd, afwijken van de oude PNG-bestanden.

Vanaf 1 juli 2019 zullen Klic-meldingen geen PNG-rasterafbeeldingen meer bevatten maar uitsluitend nog vectorinformatie.

Vectoriseren en dus het gebruik van Bentey Map Enterprise of Descartes is hiermee niet meer nodig? Dan moet de KlicCAD applicatie als ook de beschrijving aangepast worden. U kunt hier de handleiding van KlicCAD vinden: handleiding

KlicCAD GeoDATA

Wij werken er natuurlijk hard aan om KLICcad en GeoDATA geschikt te maken voor deze GML-bestanden en we houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Per 01-01-2019 is KlicCAD trouwens integraal onderdeel van GeoDATA.

Zijn er problemen of vragen over KLICcad en GeoDATA dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Support@ThePeopleGroup.nl