MicroStation CONNECT Edition: Waarom overstappen?

Geplaatst op 14 June 2019

Ja, dat er een nieuwe versie van MicroStation uit is, dat is zo langzamerhand wel bij iedereen bekend. En natuurlijk heeft Bentley zijn best gedaan om ons ervan te overtuigen dat die veel beter is dan MicroStation V8i. Maar is dat ook zo? Geldt dat ook voor jou of voor jouw organisatie?

Om je een idee te geven kijken we naar de voor- én nadelen van overstappen.

Vóór

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor MicroStation CE (CONNECT Edition). Ten eerste zul je op den duur wel moeten, want vanaf 1 oktober 2018 worden servicepacks ouder dan de laatste (SS4) niet meer ondersteund door Bentley!
De laatste versie van V8i (SS4) wordt vanaf 1 juli 2019 nog maar gedeeltelijk ondersteund en vanaf januari 2021 helemaal niet meer. Dus dan mag je het vanaf dan helemaal zelf uitzoeken.

Ten tweede kun je nu al geen AutoCAD-tekeningen van na versie 2016 openen in MicroStation. En als je dan weet dat AutoCAD al op versie 2019 zit, dan kan dat op termijn een probleem worden.

En dan nu de leuke dingen:
Veel computersystemen zijn tegenwoordig 64 bits. V8i is nog 32 bits. Dat betekent praktisch gezien dat MicroStation er een stuk sneller van wordt. En dat is nooit weg, hè? Niets zo vervelend als moeten wachten op een computer.

Er zijn natuurlijk ook wat verbeteringen en aanvullingen opgenomen in deze nieuwe versie. Display rules, verbeterd Cell-dialoogvenster, parametrische cellen, labels, tabellen, verbeterde sheet-mogelijkheden en een hoop kleine aanpassingen aan bestaande functies, maar het is allemaal niet heel spectaculair.

Maar door de invoering van de Ribbon ziet het er allemaal wel heel anders uit. Maak je niet teveel zorgen, de knoppen staan misschien op tabbladen en je zult ze soms moeten zoeken, maar ze zijn nog steeds gegroepeerd als voorheen in de toolbars en er is een handige zoekfunctie die je helpt om de verborgen icoontjes te vinden. Verder is het heel makkelijk om je eigen tab in de Ribbon te maken, zodat je al je icoontjes bij elkaar kunt zetten.
Ook is er in de werking van de commando’s weinig veranderd.

Tégen

Vanwege de overgang van 32 bits naar 64 bits zullen je extra tools niet meer werken. Recente tools kunnen in de meeste gevallen vrij eenvoudig omgezet worden, maar voor de oude tools werkt dit niet. Deze zullen opnieuw gemaakt/geprogrammeerd moeten worden.

De interface ziet er heel anders uit, dat wordt even wennen en vooral voor de oude getrouwen die moeite hebben met verandering… Maar zo zijn WIJ niet, hè?

The People Group

Al met al heeft het toch wat voeten in de aarde om je hele organisatie klaar te krijgen voor de “CONNECT Edition”-toekomst. The People Group kan je daar bij helpen: van het voorbereiden van het migratietraject, het inventariseren van software die geconverteerd moet worden tot de meer praktische dingen als het opleiden van de werknemers en het converteren of ombouwen van de software.


Heb je vragen over bovenstaande of hoe we jullie als organisatie (verder) kunnen helpen met advies of migratie naar MicroStation CONNECT Edition? Stuur dan een mail naar support@thepeoplegroup.nl.