Objecten binnen de NLCS kunnen verschillende statussen hebben.

N

Nieuw werk

B

Bestaand werk

V

Verwijderd/Vervallen werk

T

Tijdelijk werk

X

Onafhankelijk van Status/Fase

R

Revisie

Ook bevat de laagnaam een discipline en is het mogelijk om een fasenummer op te nemen in de laagnaam (fase 1 t/m 99).

In de loop van de tijd kan de status van objecten of zelfs de fase veranderen. Om de bijbehorende laagnamen aan te passen kun je 2 methodes gebruiken:

1. Wijzigen via het Optimize NLCS tekenscherm en tabblad 'Wijzig Status en Fase'.
  2. Via het rechter muisknopmenu.

Beide methoden worden hieronder besproken.

Let op!!! Je kunt de status niet wijzigen via de Levelmanager!

Dit is omdat de eigenschappen van de laag gekoppeld zijn aan de status van de laag. Als je alleen de Status-letter in de laagnaam verandert, worden de bijbehorende eigenschappen niet aangepast. Als je één van de genoemde methodes gebruikt dan wordt er een nieuwe laag aangemaakt en worden er vanuit de NLCS database de juiste eigenschappen aangehangen.

Discipline en fasering mag je (indien gewenst) wel in de Levelmanager aanpassen, dit heeft geen invloed op de eigenschappen van de laag.

Fase wijzigen via tekenscherm

Stel eerst de fase in die je wil gaan gebruiken voor de objecten.

Ga vervolgens naar het dialoogscherm waarmee objecten geplaatst kunnen worden.

Kies de tab “Wijzig Status en Fase”.

Er zijn 3 mogelijkheden om een selectie te maken, namelijk met een Fence, een Selectie set of door een object te selecteren.

Selecteer de juiste optie onder 'Selectie' en vink 'Fase Ja/Nee aan.

Klik op de knop “Start” en selecteer het object dat je wil wijzigen en accepteer met een datapunt.

Het programma wijzigt nu de fase van het geselecteerde object.

Bij de andere twee Selectiemethoden maak je eerst een fence of selectiest en klik je daarna op 'Start'.

Wijzigen Status via Optimize menu

Voor het wijzigen van de Status en Fase van NLCS objecten kies je tabblad 'Wijzig Status en Fase'.

1. Zorg dat de gewenste status en fase geselecteerd zijn in het NLCS instellingenvenster:
  2. Kies hoe je de objecten wilt selecteren.(Fence, Selectieset of een te selecteren object) en of je de status of de fase wilt wijzigen (of allebei).

Let op! Wanneer de Fase de waarde 0 heeft dan zie je deze niet in de laagbenaming.
  3. Klik op de button “Start” om de wijzigingen uit te voeren voor de geselecteerde objecten.

VOORBEELD:

De status van deze lijn is Bestaand:

Hieronder zie je dezelfde lijn maar nu is de status gewijzigd naar Vervallen:

Wijzigen Status via popmenu rechtermuisklik

Als je je rechter muisknop even ingedrukt houdt dan verschijnt er een menu. Voor Optimize zijn hier een aantal extra opties toegevoegd.

Eén van die opties is “Set/Update Status.

1. Selecteer hiervoor één of meer elementen. (Het mogen elementen zijn met verschillende statussen en op verschillende lagen!)
  2. Kies de gewenste status.
  3. Voor elk object wordt de juiste laag met de juiste eigenschappen gemaakt/gezocht.
  4. Zo kun je gemakkelijk een groot deel van de tekening naar een andere status zetten.