Maken van vlakken

Met Optimize kun je ook vlakken maken van een geselecteerd object.

Voor het tekenen van de vlakken heb je de volgende opties:

• Plaats shape → het standaard MicroStation 'Place Shape'-commando.
  • Plaats block → het standaard MicroStation 'Place Block'-commando.
  • Plaats smartlijn → het standaard MicroStation 'Place SmartLine'-commando.
  • Plaats cirkel → het standaard MicroStation 'Place Circle'-commando.
  • Maak vlak → het standaard MicroStation 'Create Region'-commando.
    Bij de “Maak vlak” optie, kun je van objecten die elkaar snijden een vlak laten maken.
  • Toevoegen fillcolor → De kleur daarvan wordt ingevuld door de NLCS.
    Het toepassen van de fill op een (gesloten) object gebeurt met het standaard 'Change Element Fill type'-commando:

Plaatsen van arceringen

Als er arceringen/patterns gedefinieerd zijn bij een NLCS-object dan zie je extra opties.

Arceer element/vlak

Hiermee plaats je een arcering die bestaat uit parallelle lijnen.

Dat kan op 2 manieren.

1. Arceer element

Hier kies je een element waarin je de hatch wil plaatsen.

Het plaatsen gebeurt met het standaard Hatch-commando van MicroStation.

Met de verschillende opties die daarbij beschikbaar zijn in MicroStation.

2. Arceer vlak

Bij deze optie wordt gebruik gemaakt van de 'Flood'-optie van MicroStation arcering. Hierbij klik je in een omsloten vlak en zoekt MicroStation de randen op.

Vanzelfsprekend moet het omsloten vlak volledig gesloten zijn.

Let op!

Deze arcering is niet conform NLCS, deze schrijft alleen patterns voor. Wat niet wil zeggen dat er geen arceringen met parallelle lijnen worden toegepast vanuit NLCS, maar die worden geplaatst met de opties 'Pattern element' of 'Pattern vlak'.

Pattern element/vlak

Voor sommige objecten zijn één of meerdere arceerpatronen beschikbaar.  Als ze er zijn dan zie je ze in het NLCS hoofdscherm:

De symbolen/arceringen die je hier ziet kun je vanuit het hoofdscherm plaatsen door dubbel te klikken op het symbool/cell.

Door in het tekenscherm te kiezen voor Pattern element of Pattern vlak verschijnt onderstaand scherm. Hier kies je de gewenste arcering.

Dubbelklik daarbij op het gewenste plaatje:

Pattern element

Selecteer het object waarin het arceer patroon geplaatst dient te worden.

Accepteer het geselecteerde object met een datapunt, dat datapunt is ook het startpunt van de arcering:

In sommige gevallen krijg je een melding dat er erg veel patterns geplaatst moeten worden:

Deze melding mag je negeren,

Zie hieronder voor het verschil als je een willekeurig datapunt kiest (linker plaatje) of een datapunt in de linker onderhoek::

Je ziet dat de arcering bij het rechter voorbeeld vanuit de linker onderhoek   begint. Dit werkt ook mooi als je bijvoorbeeld een bestrating intekent.

Pattern vlak

Klik met je muis in een omsloten vlak (dit hoeft niet een gesloten shape of complex shape te zijn,  maar er mogen geen onderbrekingen in de rand zitten). MicroStation zoekt hierbij de grenzen op en tekent een nieuwe gesloten figuur met daarin een arcering. Daarna geef je weer een datapunt om te accepteren. Ook hierbij geldt dat het datapunt het startpunt van de arcering is (zie hierboven bij 'Pattern Element').