Voor het berekenen van de hoeveelheden in een NLCS tekening is een calculatietool gemaakt.

Hiermee kunnen  aantallen, lengten en oppervlakten berekend worden.

Dat kan op twee verschillende manieren:

1. Reguliere calculatie
    Deze manier berekent alle aantallen, lengtes en oppervlakten van objecten die geselecteerd worden met behulp van de optie 'Afbakening'.
    Let op dat de oppervlakte alleen berekend kan worden van gesloten objecten (shape, complex shape en ellipse).
  2. Kantopsluiting calculatie
    Bij deze manier worden alleen de objecten uit de hoofdgroep verhardingen berekend. Per kantverharding wordt zowel de lengte in rechte delen als in bochten aangegeven (inclusief straal). Je weet dus met deze calculatie hoeveel meter rechte band er in de tekening staan en hoeveel gebogen banden. En bij de bochten worden de lengtes ook bij elkaar gevoegd op basis van straal.

Voor beide manieren kun je de afbakening van je selectie regelen via het menu achter 'Afbakening':

Ook kun je filteren op Status of Hoofdgroep (of allebei). Zo kun je dus gemakkelijk alle groenobjecten met status Nieuw berekenen of alle objecten met status Bestaand.

Daarna klik je op de knop 'Start Calculatie' en er verschijnt een pop-up menu met het aantal gecalculeerde objecten:

en in het scherm een lijst met gecalculeerde objecten.

Met het icoontje helemaal rechts kun je de calculatie exporteren naar een  Excel bestand.