Het intekenen van parkeervakken kun je doen met de onderste optie bij belijning. De vakken die je tekent zijn niet volledig uitgedetailleerd, maar geven een aanduiding met een aantal lijnen.

In het geval van parkeervakken die met lijnen op de verharding worden uitgezet/geverfd, kan deze tool een markeringslijn gebruiken en heb je dus je parkeervakken snel ingetekend.

Voor de parkeervakken die in verhardingsmaterialen worden uitgevoerd, geeft deze tool een aanduiding voor de grootte en aantal mogelijke parkeervakken. De verder uitwerking moet je dan nog zelf doen.

Bij het opstarten van de tool verschijnt bijgaand venster:

Je ziet dat het standaardobject VW-MARKERING_PARKEERVAK is. Met de twee knoppen eronder kun je er ook voor kiezen om:

een laag te selecteren in de tekening.

een laag te selecteren in de NLCS lijst.

Onder 'Plaatsen' zie je een drietal iconen:

Parkeervak met aantal en breedte

Parkeervak met aantal zonder breedte

Parkeervak zonder aantal met breedte

Instellingen parkeervakken

Hieronder staat de uitleg over de verschillende instellingen die je hebt voor het tekenen van de parkeervakken:

Aantal vakken

aantal vakken dat getekend wordt

Hoek

De hoek van de parkeervakken, variërend van 90° dwarsparkeren tot langsparkeren (zie voorbeeld)

Breedte strek

De breedte van de strekken die vóór de parkeervakken worden getekend (zie voorbeeld)

Aantal strekken

Het aantal strekken dat vóór de parkeervakken wordt getekend (zie voorbeeld)

Diepte vak

De diepte van de parkeervakken (zie voorbeeld)

Breedte vak

De breedte van elk parkeervak (zie voorbeeld)

In het voorbeeld hieronder zie je de diepte en breedte van de parkeervakken en de plek van de strekken:

In het voorbeeld hieronder zie je het effect van de hoek:

Bij de 3 iconen voor het Plaatsen staat ook nog de optie 'Vrije hoek':

Als je dit kiest worden de parkeervakken niet aan een bestaande lijn in de tekening getekend, maar door punten in de tekening aan te geven.

1. Parkeervak met aantal en breedte

Bij deze optie kun je werken met een bestaande lijn in de tekening of met een vrije hoek. Beide methoden worden hieronder beschreven.

Parkeervakken plaatsen

1. Vul de gewenste gegevens in in het venster.
  2. Klik op het eerste icoontje bij Plaatsen
  3. Selecteer de lijn waarlangs de parkeervakken getekend moeten worden.
  4. Geef met een datapunt aan aan welke kant de parkeervakken moeten komen (je hebt keuze uit links, rechts, onder en boven, beweeg met je muis en je ziet de mogelijkheden vanzelf verschijnen).

Parkeervakken plaatsen met vrije hoek

1. Vul de gewenste gegevens in in het venster.
  2. Klik op het eerste icoontje bij Plaatsen
  3. Plaats het eerste punt in de tekening (op de plaats waar de parkeervakken moeten beginnen).
  4. Geef een tweede punt en daarmee de richting van de parkeervakken.

Tip 1     Als je tijdens het plaatsen erachter komt dat je één van de waardes verkeerd hebt ingevoerd dan kun je die nog wijzigen. Als je dan op <enter> drukt dan wordt de aangepaste waarde meteen zichtbaar in het scherm en kun je verder met plaatsen.

Tip 2     Als je geen strekken aan de voorkant van het parkeervak wil hebben dan kun je 0 invullen bij het aantal strekken

2. Parkeervak met aantal zonder breedte

Bij deze optie kun je werken met een bestaande lijn in de tekening of met een vrije hoek. Beide methoden worden hieronder beschreven.

Parkeervakken plaatsen

1. Vul de gewenste gegevens in in het venster.
  2. Klik op het tweede icoontje bij Plaatsen
  3. Selecteer de lijn waarlangs de parkeervakken getekend moeten worden.
  4. Geef met een datapunt aan aan welke kant de parkeervakken moeten komen en de ruimte die er is om de parkeervakken te plaatsen. De breedte van de parkeervakken wordt aangepast aan de ruimte.

Parkeervakken plaatsen met vrije hoek

1. Vul de gewenste gegevens in in het venster.
  2. Klik op het tweede icoontje bij Plaatsen
  3. Geef het startpunt van de parkeervakken.
  4. Geef met een datapunt de richting van de parkeervakken aan en de ruimte die er is om de parkeervakken te plaatsen. De breedte van de parkeervakken wordt aangepast aan de ruimte.

Tip 1     Als je tijdens het plaatsen erachter komt dat je één van de waardes verkeerd hebt ingevoerd dan kun je die nog wijzigen. Als je dan op <enter> drukt dan wordt de aangepaste waarde meteen zichtbaar in het scherm en kun je verder met plaatsen.

Tip 2     Als je geen strekken aan de voorkant van het parkeervak wil hebben dan kun je 0 invullen bij het aantal strekken

3. Parkeervak zonder aantal met breedte

Bij deze optie kun je werken met een bestaande lijn in de tekening of met een vrije hoek. Beide methoden worden hieronder beschreven.

Parkeervakken plaatsen

1. Vul de gewenste gegevens in in het venster.
  2. Klik op het derde icoontje bij Plaatsen
  3. Selecteer de lijn waarlangs de parkeervakken getekend moeten worden.
  4. Geef met een datapunt aan aan welke kant de parkeervakken moeten komen en de ruimte die er is om de parkeervakken te plaatsen. De ruimte bepaalt het aantal parkeervakken dat wordt geplaatst.

Parkeervakken plaatsen met vrije hoek

1. Vul de gewenste gegevens in in het venster.
  2. Klik op het derde icoontje bij Plaatsen
  3. Geeft het punt waar de parkeervakken moeten beginnen.
  4. Geef met een datapunt de richting aan van de parkeervakken moeten komen en de ruimte die er is om de parkeervakken te plaatsen. De ruimte bepaalt het aantal parkeervakken dat wordt geplaatst.

Tip 1     Als je tijdens het plaatsen erachter komt dat je één van de waardes verkeerd hebt ingevoerd dan kun je die nog wijzigen. Als je dan op <enter> drukt dan wordt de aangepaste waarde meteen zichtbaar in het scherm en kun je verder met plaatsen.

Tip 2     Als je geen strekken aan de voorkant van het parkeervak wil hebben dan kun je 0 invullen bij het aantal strekken.