Cellen zijn vreselijk handig, daar is iedereen het waarschijnlijk wel over eens, maar wat is nou een goede manier om tekst in cellen te plaatsen? Ik bedoel natuurlijk niet tekst die altijd hetzelfde blijft, maar tekst die gewijzigd moet kunnen worden. Zoals de tekst in de onderhoek van een tekening.

Er zijn meerdere mogelijkheden (zoals eigenlijk altijd in MicroStation ;-)) en ik ga ze één voor één omschrijven en de voor- en nadelen opnoemen. De keus is zoals altijd aan de gebruiker.

Gewone tekst

Natuurlijk kun je normale tekst in een Cell gebruiken. Het nadeel is dat je deze niet kunt wijzigen of invullen. Maar als je de Cell dropt dan is de tekst wel te wijzigen. Een klein nadeel is dan nog dat je elementen van je onderhoek losse elementen zijn.

Data Fields

Wil je tekst in je Cell die je wel kunt wijzigen zonder de Cell te droppen? Dan zou je kunnen kiezen voor Data Fields (of Enter Data Fields). Hiermee definieer je vooraf een tekstveld dat een gebruiker later kan invullen. Zo'n Enter Data Field is te herkennen aan de horizontale lage streepjes.

NB. Om de lage streepjes van de Data Fields te kunnen zien zul je in View Attributes de optie "Data Fields" aan moeten vinken. De ingevulde teksten worden niet verborgen door deze optie, alleen de streepjes.

Het fijne is dat het helemaal niet moeilijk is om een Enter Data Field te definiëren:

  • Start het tekst-commando op.
  • Zorg dat je de juiste tekststijl kiest (met de juiste hoogte en font).
  • Type in plaats van een tekst een aantal lage streepjes. Net zoveel als het aantal karakters dat een gebruiker maximaal kan invoeren.
  • Plaats de tekst.

Zo kun je zoveel datafields maken als je nodig hebt, in elke gewenste tekststijl. Daarna maak je van de gehele onderhoek een Cell. Met behulp van de functie "Auto Fill In Enter Data Fields" in de tekst-toolbar kun je snel de Data Fields invullen.

NB. Let er op dat een Cell met Data Fields niet "shared" geplaatst mag worden. Doe je dat toch dan kun je de Cell achteraf met het commando "Drop" en instelling "Drop Shared Cells" "to Normal Cells" wijzigen zodat de teksten wel ingevuld worden.

Tags

Een andere manier is om gebruik te maken van tags. Ook tags kun je achteraf wijzigen/invullen zonder dat je eerst je Cell hoeft te droppen. Om een tag te kunnen plaatsen moet je eerst een tagset maken.

Daarvoor ga je in MicroStation V8i naar pulldownmenu Element en kies je Tags > Define.
In het volgende dialoogvenster ga je een tagset definiëren.

Een tagset is een verzameling tags (teksten) die je aan een element kunt koppelen en naar keuze wel of niet kunt tonen in de tekening. Voor een onderhoek maak je dus een set die onder andere de naam van het project, de datum van de tekening en de tekenaar bevat.

Een tagset maken doe je door te klikken op "Add" (aan de linkerkant van het scherm onder het vak van Sets) en een naam te geven. Daarna ga je tags maken in die tagset door op "Add" aan de rechterkant van het scherm te klikken. In het volgende scherm kun je dan de tag definiëren:

Je geeft in ieder geval de tag een naam. Bij Prompt kun je een tekst ingeven die het voor je collega's duidelijk moet maken wat ze hier in moeten vullen.

Dan kies je het "Type". Bestaat de inhoud uit tekst (Character), gehele getallen (Integer) of decimale getallen (Real). Als je eventueel wil kun je een standaardwaarde voor de tag invullen in het vak onder "Default Tag Value".

Bij Display Tag kun je aangeven of een tag in de tekening zichtbaar moet zijn (vinkje aan) of onzichtbaar (vinkje uit).

Zoals je ziet heb ik hier een aantal tags aangemaakt:

Deze tagset kan ik nu gaan koppelen aan een element bijvoorbeeld een rechthoek met vakjes voor de verschillende tags. Dat doe ik met een knop uit de Toolbar voor Tags die je vindt onder Tools > Text > Tags > Show toolbar:

Selecteer een element waar je de tags aan wilt koppelen. De tags kunnen nu ingevuld worden. Omdat in dit geval de tags in een Cell terecht komen en later nog door de gebruiker ingevuld moeten gaan worden kies ik hier voor neutrale puntjes als invulling.

Je ziet dat de teksten nog veel te groot zijn voor plaatsing in mijn onderhoek:

Om ze passend te maken zal ik ze moeten verschalen. Gelukkig kunnen de tags wel per stuk verschaald en verplaatst worden.

Van dit geheel maak ik een Cell, die ik onderhoek noem. Na het plaatsen kies ik het tweede knopje in de Tags-toolbar:

Dan wijs ik mijn nieuwe Cell aan en ik kan de inhoud van de tags aanpassen:

Als ik met mijn muis boven een tekstvakje zweef komt de tekst naar voren die ik eerder bij "Prompt" heb ingevoerd.

Het resultaat na invullen zie je hieronder:

Item Types

In de nieuwste versie van MicroStation, MicroStation CONNECT Edition, worden Item Types gepresenteerd als de vervanger van Tags. Het definiëren van de Item Types in niet moeilijk hoewel er misschien wat teveel mogelijkheden in zitten waardoor je de kluts een beetje kwijt kan raken. Een groter nadeel is dat als ik Item Types aan een element koppel en ik maak daar dan een Cell van, dan worden de Item Types omgezet naar Text nodes die ik niet kan wijzigen, tenzij ik de Cell drop. Dus daar heb ik weinig aan.

Conclusie

Wat is nu de beste manier? Daar waag ik me niet aan, hier een overzichtje:

  • Persoonlijk zou ik niet voor de "Gewone tekst"-methode kiezen.
  • Data Fields zijn gemakkelijk aan te maken en aan te passen, ook het invullen is niet ingewikkeld.
  • Met Tags heb je iets meer voorwerk, maar is de onderhoek eenmaal gemaakt dan is het invullen van de teksten eenvoudig. Omdat de tags een naam hebben kunnen tags uit de tekening uitgelezen worden in een rapport. En ook via een programma ingevuld worden.
  • De Item Types lijken nog het minst geschikt. Het kost even tijd om ze te maken en zodra je er een Cell van maakt zijn je Item Types omgezet naar Text Nodes en moet je alsnog de Cell droppen om ze te kunnen wijzigen.