Op verschillende plekken in MicroStation kun je gebruik maken van toetscombinaties. In een eerder artikel schreef ik al over toetscombinaties om functies actief te maken en hoe je dat ook in MicroStation Connect Edition kon doen (artikel).

Dit artikel gaat over een ander soort shortcuts. Het soort dat je in sommige gevallen ook uit andere programma's kent of het soort dat in elke versie van MicroStation werkt.

Text Editor

Als je tekst gaat plaatsen kun je mooi gebruik maken van onderstaande shortcuts in de "Text Editor Dialog box":

• Ctrl+C : Kopieer geselecteerde tekst naar het klembord
  • Ctrl+X : Knip geselecteerde tekst naar het klembord
  • Ctrl+V : Plak de tekst van het klembord in de teksteditor
  • Ctrl+Cursor Right : verplaatst de cursor naar één woord erna
  • Ctrl+Cursor Left: verplaatst de cursor naar één woord ervoor
  • (Ctrl+)End : Ga naar het einde van de zin
  • (Ctrl+)Home : Ga naar het begin van de zin
  • Shift+Cursor Keys : Selecteer een letter
  • Shift+End/Home : Selecteer een regel
  • Shift+Ctrl+Cursor Keys : Selecteer het volgende/vorige woord

AccuDraw

Voor AccuDraw zijn er een hele rits shortcuts beschikbaar. Je kunt ze inzien door in het vakje van Accudraw te klikken en dan een vraagteken in te typen. Of je stuurt je gegevens naar institute@thepeoplegroup.nl en we sturen je een muismat met alle shortcuts erop.

• Maar wist je dat je ook bepaalde snaps kunt instellen via Accudraw?
    - I : Intersection Snap
    - N : Nearest Snap
    - C : Center Snap
    - K : Keypoint Snap
  • Of dat je eerder ingevoerde getallen kunt terugroepen door Page Up of Page Down in te drukken? Met die toetsen loop je door alle eerder getypte getallen heen.

Windows Keyboard

• Windows-knop : Ga naar het Windows Start menu
  • Windows+D : Bureaublad weergeven.
  • Windows+E : Open Windows Verkenner
  • Windows+L : Computer vergrendelen.
  • Windows+M : Minimaliseert alle open programma's)
  • Windows+Shift+M : Herstelt alle programma's nadat je ze geminimaliseerd hebt met Windows+M
  • Windows+Tab : Bekijk alle open programma's in miniatuurformaat en kies waarin je wilt verder gaan.

MicroStation Pull down

Met deze toetscombinaties kun je verschillende dialoogvensters openen binnen MicroStation

• Ctrl+N : Open een nieuwe tekening.
  • Ctrl+O : Open een bestaande tekening
  • Ctrl+W : Sluit MicroStation af
  • Ctrl+S : Save file (bestand opslaan)
  • Ctrl+F : Save settings (sla de instellingen op)
  • Ctrl+P : Open het printvenster
  • Ctrl+Z : Ongedaan maken / "undo"
  • Ctrl+R : "Undo"-actie ongedaan maken ("redo")
  • Ctrl+C : Kopieer selectie naar klembord
  • Ctrl+X : Knip selectie naar klembord
  • Ctrl+V : Plak selectie van klembord
  • Ctrl+G : Maakt een "group" (= groep van elementen die bij elkaar horen) van geselecteerde elementen
  • Ctrl+U : "ungroup" geselecteerde "group".
  • Ctrl+L : "Lock" het geselecteerde element (een gelocked element kan niet gewijzigd worden)
  • Ctrl+M ": "Unlock" het geselecteerde element
  • Ctrl+I : Start "Element Information"
  • Ctrl+B : Opent en sluit de "View Attributes dialog"
  • Ctrl+T : Opent het "Toolboxes" dialoogvenster