Voor ik hier op in ga wil ik het even hebben over associatieve en niet associatieve arceringen. Bij een associatieve arcering is de arcering gekoppeld aan het (gesloten) element dat zijn grens vormt. De arcering is (bij wijze van spreken) een eigenschap van dat element. Dat heeft het voordeel dat als het element van vorm verandert dan verandert de arcering mee. Ook bij het verplaatsen of kopiëren van het element blijft de arcering aanwezig.

Bij een niet-associatieve arcering bestaat de arcering uit een verzameling losse lijnen, stipjes, cirkeltjes etc. Voor normaal gebruik zal MicroStation de arcering dus niet als een bij elkaar horend geheel zien. De enige uitzondering hierop is bij het gebruik van de functie “Delete Pattern”.

Met deze functie selecteer je een onderdeel van de hatch en MicroStation verwijdert alle onderdelen van de arcering die nog in de tekening staan.

Hatches knippen

Associatieve hatch/crosshatch/patterning

Stel je wilt een stuk uit een associatieve bestaande hatch/crosshatch/patterning knippen (hierna spreek ik voor het gemak over hatch, maar het werkt ook voor crosshatch en patterning).

Als je gebruik maakt van het commando “Trim multiple” zal de hatch verdwijnen en alleen de geknipte smartline blijven staan. De hatch is immers gekoppeld aan zijn grens. Je kunt natuurlijk de situatie accepteren en twee (of meer) nieuwe hatches tekenen.

Een snellere manier is gebruik te maken van een “fence”.

Je gebruikt naar wens een shape of een block of een andere manier om de fence te tekenen (Tip: Kijk hier voor een artikel over het snappen bij het tekenen van een fence).

Voor de “Fence mode” kies je “Clip”.

Hierna ga je naar “Delete Fence Contents” en geeft een datapunt.

MicroStation heeft netjes de inhoud van de fence weggeknipt. De twee (of meer) overgebleven hatches hebben een nieuwe grens gekregen en zijn nog steeds associatief.

NB! Dit werkt ook bij gevulde vlakken (fill)! MicroStation maakt er in dat geval een grouped hole van.

Niet-associatieve hatch/crosshatch/patterning

We gaan uit van dezelfde situatie dat er een stuk uit een bestaande arcering geknipt moet worden alleen is in dit geval de arcering niet-associatief.

Bij het gebruik van het commando “Trim Multiple” zal de omtrek netjes geknipt worden. Ook de onderdelen van de arcering kunnen getrimd worden, maar je moet ze wel selecteren. En alle elementen die niet snijden met de geselecteerde “cutting elements” zul je apart weg moeten gooien. Bij een grote arcering ben je wel even bezig.

Ook hier is een “fence” sneller. Teken een “Fence” op de door jou geprefereerde manier en kies voor de “Fence mode” “Clip”. Daarna ga je naar “Delete Fence Contents” en geeft een datapunt.

MicroStation knipt alles in de fence netjes weg.