Even een aantekening vooraf. Toen ik begon met dit artikel dacht ik dat ik het artikel wel in één keer zou kunnen publiceren. Dat bleek niet het geval. Daarom heb ik besloten dit artikel op te delen. Nu dus het eerste deel.

Als trainer/tekenaar met ruime ervaring met zowel AutoCAD als MicroStation ben ik van mening dat in sommige opzichten MicroStation gebruiksvriendelijker is dan AutoCAD. Misschien dat ik het daarom zo leuk vind om AutoCAD-tekenaars enthousiast te maken voor MicroStation. Hier volgen een aantal functies of dingetjes die het leuk maken om in MicroStation te werken.

Align Elements bij Edge

Ja, ik weet het wel er zit een functie in AutoCAD die “Align” heet, maar die doet iets anders dan deze prettige feature van MicroStation. Vooral voor het netjes uitlijnen van een legenda is dit een heel effectieve tool.

De toolsettingsbox biedt een aantal mogelijkheden voor uitlijning:

Voor de duidelijkheid: je selecteert eerst een element dat goed staat voor je uitlijning. MicroStation tekent tijdelijk een box met een kruis erdoor over je element:

De opties Top, Bottom, Left, en Right wijzen zoals je je kunt voorstellen op respectievelijk de bovenkant, onderkant, linkerkant en rechterkant van de rechthoek en vormen de grens waartegen de daarna geselecteerde elementen moeten uitlijnen.

De Horiz Center en Vert Center slaan op het horizontale centrum (de horizontale lijn door het centrum van de rechthoek) en het verticale centrum (een verticale lijn door het centrum van de rechthoek). Hierbij wordt het midden van het te verplaatsen element verplaatst naar die lijn.

Voorbeeld:

De rechthoek in bovenstaande tekening gebruik ik als mijn “Base Element For Aligning” en ik kies voor “left” en daarna selecteer ik de lijn, de tekst en de cirkel. Als laatste geef ik nog een datapunt ter bevestiging:

De lijn, tekst en cirkel zijn nu met hun linkerkant op dezelfde lijn geplaatst als de rechthoek. In verticale richting zijn ze op de zelfde hoogte gebleven.

Als voorbeeld hoe hetzelfde in zijn werk gaat met Vert Center :

Zoals je ziet zijn de elementen nu met hun eigen midden op de verticale lijn door de rechthoek uitgelijnd.

De laatste optie ”both centers” zorgt ervoor dat alle elementen met hun middelpunt gecentreerd op elkaar komen liggen.

Richting van de boog bepalen

Wie heeft zich nooit geërgerd bij het tekenen van polylines in AutoCAD dat de boog net precies de verkeerde kant op draait dan jij op dat moment wilt. MicroStation lost dit op door je de mogelijkheid te bieden om met de beweging van je muis de richting van de boog aan te geven.

Als voorbeeld begin ik met het tekenen van een lijn in de functie Smartline, daarna schakel ik over naar bogen.

Het volgende dat MicroStation van mij verwacht is dat ik het middelpunt van de boog aanwijs:

Daarna kan ik met mijn muis draaien rond dat middelpunt tot de boog de richting op gaat die ik wil:

Dit werkt trouwens ook bij het los plaatsen van een boog met commando “Place Arc”.

Voor de rest van het artikel kijk in "Features in MicroStation die je niet vindt in AutoCAD(2)".