In MicroStation CONNECT Edition is een menu toegevoegd aan de spatiebalk. Dat lijkt  in eerste instantie best irritant, maar het kan juist helpen om sneller te werken.

Een paar voordelen op een rijtje:

1. Het menu verschijnt altijd direct op de plek waar je cursor staat.
  2. Onder de knoppen van de bovenste en de onderste rij in het menu zitten niet direct commando's, maar groepen van de Ribbon:
    Je herkent een groep aan een icoon met een vierkantje erop. Als je erop klikt dan wordt de bijbehorende groep geopend op de plek waar je cursor staat:
    Selecteer een icoon en de functie start op.
  3. De bovenste regel bevat de groepen van de Home tab (handig als je de Home-tab niet voor je neus hebt staan), de onderste regel bevat groepen op andere tabbladen. Zo hoef je dus minder vaak een ander tabblad te kiezen om bepaalde veel gebruikte functies op te starten.
  4. De middelste regel iconen, zijn iconen die vaak gebruikt worden.

Maar misschien nog het mooiste aan dit pop-up menu is dat je het helemaal naar eigen wens kunt inrichten.

Daarvoor ga je naar Customize Ribbon. Daar kom je als je op een willekeurige plek in de Ribbon (het grijze lint met iconen bovenaan het scherm) klikt met je rechter muisknop. Er verschijnt dan een menu met onderaan 'Customize Ribbon';

Hiermee kom je in het scherm waar je de Ribbon, maar ook andere menu's kunt aanpassen naar eigen inzicht.

De wijzigingen die je aanbrengt worden opgeslagen in je personal.dgnlib. Dit bestand staat meestal lokaal en zorgt ervoor dat je altijd je instellingen ziet in je scherm. Eventuele wijzigingen kunnen altijd ongedaan gemaakt worden.

Om het pop-up menu te kunnen wijzigen klik je op het driehoekje vóór 'Admin':

Klik 'Interface' en 'Popups' ook open:

Het te wijzigen menu is het Popup Main menu, maar dat is beveiligd. Daarom maken we een kopie van dit menu.

Klik met je rechter muisknop op 'Popups':

En kies 'Import Local Copy'. Je ziet dat er een streep door Popups staat en dat daaronder een nieuw Popups-menu staat:

Klik dit menu open en je ziet dat voor elke regel in het Pop-up menu een eigen uitklapmenu is:

Het middelste menu gaan we gebruiken om daar wat eigen commando's aan toe te voegen:

Ik begin met het verwijderen van twee commando's die ik niet zo vaak gebruik. Die verwijder ik door ze aan te klikken en dan op 'Remove' te klikken (rechter muisklik op het te verwijderen icoon en dan 'Remove' kiezen werkt ook):

Daarna ga ik op zoek naar een paar commando's om toe te voegen. Je kunt commando's uit de lijst met 'Buttons' halen,  maar je kunt ook kijken in groups, panels of tabs:

Als je iets in de lijst links hebt geselecteerd dan klik je op 'Add' om dat commando toe te voegen aan je menu:

Je ziet dan dat het commando toegevoegd wordt:

Dat er '(Pending)' achter staat betekent dat het menu nog niet opgeslagen is. Je kunt nu meteen op 'Apply' (onder in het scherm) drukken om de boel op te slaan, of je kunt nog verder gaan met knoppen toevoegen.

Je kunt iets uit de lijst kiezen, of je kunt in een Ribbon tabblad een object selecteren en met 'Add' toevoegen.

In onderstaand plaatje zie je hoe het er uit ziet na het verwijderen van 3 commando's (Rotate, Scale en Mirror) en het toevoegen van 'Composite curve' en de Annotation Scale:

Als je goed kijkt dan zie je dat ik op de bovenste regel ook een icoon extra heb toegevoegd. Dit is een knop om de groep '2D' van tabblad 'Constraints' te laten zien:

Om een groep zichtbaar te maken (zoals ook gebeurt als je op de knoppen van de bovenste regel klikt) moet je een key-in invullen in het onderste deel van het scherm:

De key-in begint altijd met 'ribbon grouppopup' en daarna verwijs je naar het deel van de ribbon dat je wilt laten zien. Voor de Constraints was dat '*\Constraints\2D', maar als je een ander deel wil zien zoals de iconen van Reference op tabblad 'Attach' dan typ je: 'ribbon grouppopup *\Attach\reference'.

Hierna heb ik nog een extra regel aan mijn Pop-up menu toegevoegd:

Dat deed ik door een nieuw 'Panel' toe te voegen aan mijn 'Popup Main'. Hier heb ik ook nog wat knopjes ingezet.