Eén van de nieuwe features in MicroStation CONNECT Edition is het Components Center. Je kunt dit omschrijven als een cell-bibliotheek in de cloud. De cloud is van Bentley en je kunt er al je cellen naar uploaden.

Zo heb je geen netwerk nodig om bij je cell-bibliotheken te kunnen.

Een mooi systeem, zeker als je ziet wat Bentley er zelf al in heeft gezet. Er zit alleen één (vrij groot) nadeel aan: de gebruiker moet vanuit het Bentley-account toegang krijgen tot het Components Center.

In dit artikel ga ik uitleggen hoe je MicroStation-gebruikers toegang kunt geven voor het Components Center.

Je gaat daarvoor naar: https://connect.bentley.com/  en log in met de naam van de account-beheerder.

In het scherm dat je dan te zien krijgt klik je in de linker boven hoek op het icoon met de vierkantjes:

Als je daarop klik dan vouwt er een uitgebreid menu uit met heel veel knoppen:

Klik op 'Rollen en bevoegdheden':

In dit scherm kun je zien welke gebruikers een rol hebben en wat die rol is. In dit scherm kun je ook gebruikers een bepaalde rol toekennen:

Helemaal rechts zie je een blauwe knop met 'Define Roles'.

Door daar op te klikken kom je in het scherm waar je kunt zien welke rollen er zijn en waar je een (nieuwe) rol kunt definiëren:

Je kunt een bestaande rol aanpassen of zelf een nieuwe maken.

Bestaande rol aanpassen

Selecteer een rol in de linkerkant van het scherm:

Zoals je ziet heb ik hier onder 'Custom Enterprise Roles' de rol 'Student' aangeklikt. Daarna scrol je naar beneden in de lijst 'Service Access and Permissions' naar 'Components Center':

Je kunt dat deel uitvouwen en dan zie je alle opties die je kunt toekennen. Selecteer de gewenste vakjes en 'Save'.

Nieuwe rol maken

Klik in de rechterkant van het scherm op de groene knop '+New Role':

In het scherm dat dan verschijnt kun je de rol een naam en een omschrijving geven:

Als je een 'Template' selecteert dan wordt er een kopie van een bestaande 'Role' gemaakt en hoef je alleen de gewenste extra opties aan te vinken. Kies je geen template dan moet je alles zelf instellen. Klik op Save om de role op te slaan.

In het scherm kun je dan de verschillende opties kiezen die beschikbaar wil maken voor de nieuwe rol.

Rol toekennen aan je gebruikers

Als laatste stap ga je de rol die je gemaakt hebt toekennen aan je gebruikers. Dat doe je door terug te gaan naar het vorige scherm of door op de knop 'Manage users' te klikken (rechts op je scherm):

Als je hier geen gebruikers ziet, selecteer dan 'All users':

Om een rol toe te kennen selecteer je de gebruikers en klik je op 'Modify Role(s)' :

Selecteer hier de gewenste rol:

En klik op 'Review' en het volgende scherm verschijnt:

Klik op 'Submit' om de rol toe te passen.

Nu hebben je gebruikers toegang tot het Components Center. En afhankelijk van wat je hebt toegekend kunnen ze aanwezige cellen bekijken en in de tekening plaatsen of misschien ook cellen uploaden.

Als je je bestaande cellen wilt uploaden dan kan dat vanuit MicroStation of als bulk via de Bentley website.

In een volgend artikel ga ik daar verder op in.