Een veel gehoorde klacht bij het overschakelen naar het tekenen conform de NLCS (NederLandse Cad Standaard) is dat de kleuren 'lelijk' zijn. Natuurlijk zijn de kleuren in veel gevallen anders dan je misschien gewend bent.

En misschien moet je er gewoon even aan wennen.

Ik wil ook zeker niet zeggen dat je moet gaan afwijken van de NLCS-standaard. Het idee achter de standaard is immers dat het uitwisselen van bestanden tussen organisaties gemakkelijk(er) moet maken. En als je meteen begint om de NLCS aan te passen, dan blijft er niet veel over van die uitwisselbaarheid.

Maar je kunt wel slim gebruik maken van de mogelijkheden die MicroStation biedt, namelijk:

Level Overrides

Dit kennen veel MicroStation-gebruikers wel. Met Level Overrides maak je een tweede set eigenschappen aan voor je levels.

Dat doe je in de Levelmanager:

Bij 'Symbology' kun je kiezen voor Bylevel en Overrides. Bylevel geeft een overzicht van de lagen met de kleur/lijntype/lijndikte die de NLCS voorschrijft. Door 'Symbology' op 'Overrides' te zetten zie je andere laag-eigenschappen:

Of eigenlijk zie je hier geen eigenschappen, behalve bij laag Default. Als er geen eigenschappen gedefinieerd zijn dan worden de eigenschappen overgenomen van de Bylevel-set (bovenste plaatje).

Door een laag te selecteren en te klikken op de plek waar normaal gesproken de kleur gedefinieerd staat kun je daar een kleur kiezen:

Onderin het kleurenscherm zie je ook 2 extra opties: 'Override On' en 'Override Off'. Hiermee kun je een toegekende kleur ook weer uitzetten. Als je de 'Override Off' kiest wordt de ingestelde kleur onthouden en kun je de override ook snel weer aanzetten met 'Override On' en hoef je dus niet een nieuwe kleur te kiezen.

Hetzelfde kun je doen voor de lijnstijlen en de lijndiktes:

Om de toegekende Overrides te zien, zet je de 'Level Overrides' aan in het View Attributes scherm:

Voor- en nadelen

+Het is gemakkelijk toe te passen.
+Je kunt door het uitschakelen van de Level Overrides de tekening in één keer terug zetten naar de standaardweergave van NLCS.
+Als de tekening daarna omgezet wordt naar AutoCAD worden de Level Overrides daar niet getoond (AutoCAD kent die functionaliteit niet).
-Afhankelijk van hoeveel kleuren/lijntypes/lijndiktes je wil aanpassen kan het redelijk wat werk zijn en je kunt het alleen achteraf doen, dus als de lagen al gemaakt zijn (het is niet mogelijk om dat vanuit Optimize NLCS te doen).

Display Styles

Een andere manier om de weergave van je tekening aan te passen is een Display Style*. Bij het maken van een Display Style gebruik je Display Rules om elementen in je tekening te selecteren en daar een weergave aan te koppelen.

Zo'n Display Style kun je maken en dan gebruiken voor de tekening waarin je de Display Style gemaakt hebt, maar nog mooier is als je de gemaakte Display Style opslaat in een dgnlib*. Je kunt dit bibliotheekbestand dan opslaan op de plek waar MicroStation zijn dgnlibs vindt en dan wordt de Display Style zichtbaar in elke tekening (en dus ook toepasbaar in elke tekening).

De Display Styles vind je in tabblad 'View' in de groep 'Presentation':

De knop 'Apply Display Style' gebruik je om een Display Style te kiezen en die toe te passen op de tekening. Maar zover zijn we nog niet, we gaan eerst een Display Style maken. Daarvoor klik je op het kleine knopje in de rechter onderhoek van de groep:

In het Display Style scherm zie je een hele reeks Display Styles:

De stijlen die je hier ziet zijn gericht op 3D-ontwerpen (Klik maar eens op bijvoorbeeld 'Hidden Line' en zie het voorbeeld rechtsonder veranderen).

Links is de standaard-weergave van 3D-objecten, je ziet dus alle lijnen en dat kan verwarrend werken, je kunt zo niet zien wat bijvoorbeeld de voorkant van de blokjes is. Door de lijnen weg te halen die je niet zou zien als de blokjes gevuld waren (zoals in het rechter voorbeeld) kun je een betere voorstelling maken van hoe je 3D-object eruit ziet.

De Display Styles die je in de lijst ziet staan worden door Microstation geleverd en staan ook in een .dgnlib. Dat kun je zien als je je muis stilhoudt boven zo'n style:

Hieronder zie je een aantal toegevoegde Display Styles (dikgedrukt) voor Optimize:

Het zijn voorbeelden van handige stijlen. Dat wil niet zeggen dat deze stijlen precies zijn zoals jij ze wil, maar ze geven je misschien een idee van de mogelijkheden.

Optimize-Bestaand-nieuw-uitDeze stijl verbergt alle elementen op lagen met status Nieuw(N), Revisie(R), Tijdelijk(T), Verwijderd/Vervallen(V) en Algemeen(X), dus alleen de bestaande lagen zijn zichtbaar.
Optimize-Calc_Gesloten_vlakkenDeze stijl zet een vulling in alle vlakken die gesloten zijn (shapes, complex shapes, cirkels etc.). Dit kan gebruikt worden in combinatie met de Calculatortool. Alleen de oppervlakken van gesloten objecten worden meegeteld. Door deze stijl vooraf toe te passen op je tekening kun je zien of alles meegenomen wordt.
Optimize-Nieuw-bestaand-grijsDeze stijl zorgt dat alle lagen met status Bestaand grijs weergegeven worden. De lagen met een andere Status worden weergegeven met de gebruikelijke kleuren.
Optimize-Thema_GroenDeze stijl geeft alle elementen die niet op lagen van de hoofdgroep Groen staan de kleur grijs, waardoor de groen-elementen duidelijk opvallen.
Optimize-Thema-RioolDeze stijl accentueert de elementen op lagen met hoofdgroep Riolering (gekleurd en met proriteit 100). Ook worden de arceringen verborgen. Alle elementen met status Nieuw worden dun en zwart, bestaande elementen dun en grijs.

Als je wil gaan experimenteren met deze Display Styles dan kun je de bijbehorende dgnlib hieronder downloaden.

Voor- en nadelen

+Een eenmaal ingestelde Display Style kan met 'een druk op de knop' toegepast worden op elke tekening.
+Er is veel meer mogelijk dan alleen andere kleuren/lijntypes/lijndiktes.
+De tekening blijft in alle opzichten een NLCS-tekening, door de Display Style uit te zetten wordt de tekening weer getoond met de NLCS-eigenschappen.
+Je kunt de Display Styles ook bij het plotten gebruiken. Als je meerdere uitsnedes van je tekening in je sheet-model hebt staan dan kun je elke uitsnede een eigen Display Style geven (via Presentation in het Reference-scherm).
-Het kost wat meer tijd om de Display Styles te maken, maar daarna kun je ze gemakkelijk voor al je tekeningen gebruiken of delen met je collega's.

Als je nog wat meer wilt weten over het instellen en gebruiken van Display Styles dan kun je er ook dit artikel op nalezen.

Colortable aanpassen

De laatste methode om de kleuren van de NLCS-lagen te veranderen (zonder ze daadwerkelijk aan te passen) is door een colortable te maken die de kleuren bevat zoals jij ze wil hebben. Eén van de kleuren die tekenaars lastig vinden is de kleur geel. Binnen de NLCS gebruikt voor de voorkantband. De kleur geel is niet goed te zien op een witte achtergrond en bij het plotten lijken de gele lijnen zelfs nog minder zichtbaar.

Door de kleur 50 (de gebruikte kleur voor de laag Voorkantband) te veranderen in een andere kleur, bijvoorbeeld oranje of misschien zwart of rood, wordt de laag voorkantband met die aangepaste kleur weergegeven.

Als je dan vóór dat je de tekening verstuurt de kleurentabel terugzet naar de standaard NLCS-kleurentabel dan wordt de kleur van de voorkantband weer de voorgeschreven kleur geel.

Dit komt omdat MicroStation niet de kleur, maar het kleurnummer onthoudt per laag. De kleurentabel bepaalt dan wat de kleur van de laag is.

Het aanpassen van de kleurentabel kan via File > Settings > File > Color Table:

Selecteer kleur 50 en klik op de knop 'Change':

Nu kun je elke kleur kiezen die je wil:

Ik heb als voorbeeld een oranje-achtige kleur gekozen (die in ieder geval goed afsteekt op een witte achtergrond:

Door op de knop 'Attach' te klikken wordt de aangepaste kleurentabel aan de tekening gekoppeld.

Als je de kleurentabel vaker wil gebruiken, dan is het handig om via het File-menu:

Met 'Save As' de tabel op te slaan.

Voor- en nadelen

+Eenvoudige oplossing.
+Het terugzetten naar de oorspronkelijke NLCS-kleurentabel kan eenvoudig met de knop in één van de Optimize NLCS-menu's
+De tekening blijft in alle opzichten een NLCS-tekening
-Het werkt alleen voor de kleuren, niet voor lijntypes of lijndiktes
-Je moet niet vergeten om de NLCS-kleurentabel terug te zetten, vóór je de tekening naar een andere organisatie doorstuurt!