Sommige mensen hebben de migratie van MicroStation v8i naar MicroStation CONNECT Edition net achter de rug (en sommigen hebben de overstap nog niet gemaakt!!!) en nu komt Bentley (al) weer met een nieuwe versie!

Even terug in de recente geschiedenis:

• MicroStation v8i kwam op de markt in 2001
  • MicroStation CONNECT Edition rond 2015

Misschien zijn we wel toe aan een nieuwe versie?

MicroStation 2023 is een vervolg versie op MicroStation Connect Edition Update 17 en maakt deel uit van dezelfde software generatie.  De naam is aangepast om het jaar van uitgave duidelijker te maken en andere Bentley producten zoals OpenRoad Designer, Open Building Designer volgen dezelfde naamgeving.

De configuratie met de workspaces en worksets, zijn hetzelfde gebleven evenals het DGN file formaat.

Het is echter wel een ‘Major release’ wat betekent dat je MicroStation 2023 naast MicroStation CONNECT Edition op je computer kan installeren. Net zoals dat ook mogelijk was met MicroStation v8i.

Noot: Een nieuwe release van Bentley View 2023 is ook al beschikbaar.

Installatie

MicroStation 2023 kan naast een bestaande versie van MicroStation worden geïnstalleerd. ‘Major releases’ zoals MicroStation 2023 hebben een eigen configuratie folder, tijdens de installatie kan een bestaande configuratie folder worden geselecteerd, bv. een folder die ook MicroStation 2017 wordt gebruikt. Dit kan ook een shared folder zijn op een netwerk schijf.
 Dit biedt de mogelijkheid om een project af te ronden met de reeds geïnstalleerde versie van MicroStation, en nieuwe projecten op te starten met de nieuwe versie. Met deze nieuw versie kan je DWG 2023 files converteren, en gebruiken in oude projecten.

Interface

Voor de mensen die nu in paniek raken en denken dat de interface weer helemaal omgegooid wordt: geen zorgen. De verschillen tussen CE (CONNECT Edition) en 2023 zijn lang niet zo zichtbaar.

MicroStation CONNECT Edition:

MicroStation 2023:

Zo op het eerste gezicht is er alleen een (grote) knop voor de ‘Popset’ bijgekomen in de Primary groep. Deze knop was er ook al in MicroStation v8i en bepaalt het gedrag van het toolsettingsvenster (dat losse venster waar je de instellingen van het geactiveerde commando kan zien en aanpassen. In bovenstaande voorbeelden is dat het schermpje dat bij Element Selection hoort).

Als je Popset aanstaat (dan is de bol groen) en je wil iets tekenen op de plek waar je toolsettingsvenster staat, dan verdwijnt het toolsettingsvenster als je er met je muis in de buurt van het toolsettingsvenster komt.

Staat Popset uit (rode bol met een zwarte streep er doorheen) dan blijft het toolsettingsvenster staan, je moet hem dan zelf verplaatsen als hij in de weg staat.

De Popset Settings vind je bij de User Settings (File tab > Settings > User). Daar kun je ook instellen of het toolsettingsvenster alleen zichtbaar is wanneer je Ctrl+Space indrukt en de breedte (in pixels) van de rand rond het toolsettingsvenster waarbinnen de tool verdwijnt.

Bing Maps

Iets wat je ook vrij snel ziet is het extra knopje in je View Options (zoomcommando’s).

Dat knopje kun je gebruiken om Bing Maps onder je tekening te laten zien. Omdat je dit per view kan doen en omdat dit gemakkelijk uit en aan te zetten is, is dit een mooie nieuwe optie.

Als je geen coördinaatsysteem aan je tekening is gekoppeld dan krijg je de vraag om dat alsnog te doen. Je vindt die optie op tabblad Utilities in groep Geographic. Klik op 'Coordinate System'. In schermpje dat dan verschijnt zie je waarschijnlijk dit: Door het tweede icoon te kiezen (wereldbol met boek) kom je in een scherm waar je kunt kiezen uit alle beschikbare coördinaatsystemen ter wereld. Selecteer bijvoorbeeld 'Projected' en scroll naar Europe en dan naar Netherlands. De laatste optie geeft het gebruikelijke coördinaatstelsel (nieuwe RD-stelsel):
In het venster zie je nu dat het coördinaatstelsel nu gekoppeld is aan je tekening:
Nu kun je Bing Maps aan je tekening koppelen.

Je kunt kiezen uit verschillende achtergrondkaarten:

Klik daarvoor op ‘Map Type’:

Of ga naar tabblad Utilities, groep Geographic en klik op het icoon in de rechter onderhoek:

Je krijgt dan een scherm waarmee je een kaart direct aan meerdere views kunt toekennen:

Text Field Background

Deze instelling die je kunt vinden bij de View Attributes bepaalt of je bij het gebruik van Fields het kenmerkende grijze vlakje achter het field zichtbaar wil hebben (Field = een tekst die door MicroStation ingevuld wordt, zoals bijvoorbeeld de oppervlakte bij de Area Tool).

Deze instelling was in de laatste versie van MicroStation CONNECT Edition al beschikbaar als technology preview.

Het grijze vlak is overigens alleen een aanduiding waaraan je kunt zien dat je met een field te maken hebt, het vlak is niet zichtbaar als je gaat plotten.

Let op! Deze instelling werkt alleen voor fields niet voor een tekststijl met een background!

Geospatial Context Workflow

Er is een nieuwe workflow toegevoegd, namelijk GeoSpatial Context en die ziet er zo uit:

Met de tools in de Feature Services groep, kun je een verbinding maken met een Web Feature Service (WFS) en features ophalen in je tekening. De attributen van de features zijn beschikbaar als item types.
 Hiermee kan je gegevens ophalen die via PDOK ter beschikking worden gesteld.

Bv. BAG gegevens via https://service.pdok.nl/lv/bag/wfs/v2_0?request=getCapabilities&service=WFS

en kadastrale gegevens via  https://geodata.nationaalgeoregister.nl/kadastralekaart/wfs/v4_0?service=WFS&version=2.0&request=GetCapabilities

https://service.pdok.nl/kadaster/kadastralekaart/wfs/v5_0?request=GetCapabilities.

Zie de volgende afbeelding. Met element templates kan de presentatie worden aangepast.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Met deze tool kun je ook features ophalen van een Esri ArcGIS feature service.

Bv. BAG en kadastrale gegevens kan je ophalen via https://basisregistraties.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/BAG/BAGv3/FeatureServer en
https://basisregistraties.arcgisonline.nl/arcgis/rest/services/DKK/DKKv4/FeatureServer, zie de volgende afbeelding:

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Met de tools in de Raster Services groep, kan je een verbinding maken raster services om kaarten op te halen.
Bv. de luchtfoto’s die door PDOK beschikbaar worden gesteld via de URL https://service.pdok.nl/hwh/luchtfotorgb/wms/v1_0.

Deze functies kan je ook opstarten via de Raster Manager.

De WFS tool in de OGC WFS Services groep is nog een technology preview. Hiermee kan je WFS features ophalen van een WFS server zoals PDOK data:

bv. de BAG data via https://service.pdok.nl/lv/bag/wfs/v2_0?request=getCapabilities&service=WFS

Je vindt deze workflow linksboven in je scherm:

Een workflow is een setje tabbladen met daarop groepen iconen.

• Drawing is de standaard MicroStation-workflow.
  • General is een weergave die lijkt op die van AutoCAD.
  • Task Navigation is een vereenvoudigde workflow met de mogelijkheid om (net als vroeger bij de tasks) een andere groep tabbladen te kiezen. Je kiest die door op het knopje naast het vakje van de workflow te klikken:

Properties scherm

1. Je kunt nu een maximaal aantal elementen instellen dat weergegeven kan worden in het Properties scherm. Je kunt die instelling vinden bij de ‘Explorer Settings’ (File tab > Settings > User):
  2. Je kunt sinds update 17 ook de tekststijl met eigenschappen bekijken (én aanpassen) via het Properties scherm. Hiervoor open je het Properties scherm en daarna open je het scherm van de tekststijlen. Selecteer de tekststijl die je wilt zien in het Properties scherm en deze wordt zichtbaar. Daarna kun je het tekststijlenscherm weer sluiten en de tekststijl blijft zichtbaar in je Properties scherm.

Het was je misschien al opgevallen, maar het Properties scherm wordt steeds veelzijdiger. Sinds vorige updates kun je nu ook de achtergrond van tekst aanpassen (helaas nog niet de background border, maar dat komt misschien nog wel.
Ook is het mogelijk om de informatie te zien van References, Models en Rasters. Om die te zien selecteer je de reference in het scherm waar je kunt zien welke references er gekoppeld zijn, het model in de models-lijst of het raster in de rastermanager.

Esc exits command

Deze optie is geliefd onder de (voormalig) AutoCAD-gebruikers. Deze instelling zit (al heel lang) in de ‘User Preferences’ en zorgt ervoor dat je door het drukken op de Esc-toets het actieve commando afbreekt en ‘Element Selection’ actief maakt. Je moet die zelf instellen.

Door de variabele MS_WORKMODE op ‘DWG’ te zetten (in plaats van ‘DGN’) wordt deze setting altijd aangezet.

Dit is een beetje raar, want door de MS_WORKMODE op DWG te zetten wordt de standaard Workmode DWG. Ook als je een MicroStation-bestand opent. De DWG workmode zet een aantal zaken uit die in AutoCAD niet mogelijk is (Priority, aangepaste colortables etc.). Deze dingen zijn bij het openen van een DGN wel beschikbaar (ondanks de DWG workmode).

Het lijkt mij een zeer omslachtige manier om de setting ‘Esc exits command’ aan te zetten.

Issue Resolution Service enhancements (3D)

1. Je kunt nu Element Markers zien bij elementen waar problemen mee zijn. Deze ‘problemen’ zijn ‘Issues’ die gemaakt worden in een iTwin model in een connected ProjectWise project.
    Deze markers zie je alleen als je in de View Attributes Dialog bij Markers de optie ‘Issues’ aanvinkt:

2. Door op zo’n marker te klikken kun je de issue openen om het probleem aan te pakken.
  3. Je kunt ook vanuit het venster ‘Manage Issues’ naar een issue toe zoomen door op het icoontje vóór de issue te klikken.

Saved Views Dialog

Er zijn 2 kolommen toegevoegd aan dit dialoogvenster. Hierdoor kun je nu ook meteen de View Group en de View Index zien die horen bij een opgeslagen ‘View.

Technology Preview

Loft with guide wires (3D)

Bij het commando ‘Loft’ kun je een solid maken door twee of meer ‘sections’ (doorsneden) met elkaar te verbinden:

Met de nieuwe optie ‘Loft by sections with guide wires’ ga je een guide wire toevoegen om de richting van de loft nog beter te kunnen aangeven:

ACS kiezen bij Move ACS / Rotate ACS

Het toolsettingsvenster bij de commando’s voor het verplaatsen en roteren van de ACS (= Auxiliary Coordinate System of hulpcoördinaatsysteem) is uitgebreid. Er is een keuzevak voor het selecteren van een opgeslagen ACS bijgekomen.

Popups-scherm uitgebreid

Het Popups scherm, dat je te zien krijgt als je op je spatiebalk drukt, is uitgebreid met een extra tabblad:

Op het tabblad ‘Recents’ zie je de 5 laatst gebruikte commando’s.

Je kunt het aantal getoonde commando’s aanpassen in het Preferences scherm bij ‘Input’→

Je kunt maximaal 10 laatste handelingen zichtbaar maken en als je meerdere keren hetzelfde commando hebt gebruikt wordt dat toch maar één keer getoond.

Constraint Variables

In het scherm van de Variables zijn een aantal extra opties gekomen.

Zo zijn er 2 knoppen bij gekomen die de verbanden tussen variabelen en elementen in de tekening duidelijk maken.

Als je een element in de tekening selecteert en je klikt deze knop aan, dan worden de variabelen die gekoppeld zijn aan dat element gehighlight.

Als je een variabele hebt aangeklikt in het Variables scherm en je activeert deze knop dan worden alle elementen in de tekening geselecteerd waar betreffende variabele aan gekoppeld is.

Er zijn ook twee knoppen bij gekomen om de variabelen op alfabetische volgorde te zetten:

Sorteren van A naar Z.

Sorteren van Z naar A.

Als laatste is er ook een zoekfunctie bij gekomen:

Als je die niet ziet, moet je het Variables scherm wat groter maken door aan de rechterkant te trekken.

Item Types

Ook het scherm van ‘Attach Itemtypes’ is uitgebreid:

1. Er is een vak toegevoegd waarin je kunt kiezen op welke laag de Item Type geplaatst wordt:
     Hierbij kunnen Level Filters worden gebruikt om de lijst overzichtelijker te maken.
  2. De knop voor het aan- en uitzetten van de Annotation Scale Lock staat nu ook in het ‘Attach Item Type’-scherm.
  3. Er is een mogelijkheid voor ‘Text Formatting’ toegevoegd aan het rechter muisknop menu bij de Item Types:
     Bij Text Formatting kun je denken aan:
    1. Voor tekst: Case → hoofdlettergebruik
    2. En voor getallen:
  4. Je kunt nu ook een ‘Default’-waarde instellen bij een Property Definition die berekend wordt met een Expression. De waarde is ofwel Editable of niet en wordt ingesteld bij ‘Is Default Value’ (Yes is editable) en de instelling verschijnt pas als een Expression is gedefinieerd.

Table Manager

Ook dit scherm is uitgebreid:

Je ziet nu een voorbeeld van hoe je tabel eruit kan komen zien. In dit scherm kun je niets wijzigen (behalve de naam van de stijl). Als je deze stijl gaat gebruiken voor een nieuwe tabel dan zul je in het begin niet veel opmaak zien, dat komt omdat een lege tabel niet beschikt over een Titel row, Header row, Summary row en een Footer row. En dat zijn in bovenstaande tabel de gekleurde regels.

Als je de tabel na plaatsen selecteert en je vinkt in het Tabel Tools tabblad deze regels aan, dan komen de kleuren in je tabel:

De table style is nog wat beperkt. Het zou mogelijk moeten zijn om per soort regel een eigen tekststijl toe te kennen, maar dat gaat (nog) niet. Ook kun je uitlijning en geroteerde teksten en dergelijke ook alleen voor de hele tabel instellen. Een Table Style is in eerste instantie alleen beschikbaar in de huidige tekening.

Door een Table Seed te maken kun je veel gedetailleerder werken, je kunt alle opmaak van te voren vastleggen (inclusief de samengevoegde cellen boven aan de tabel). Je kunt ook per cel verschillende opmaak gebruiken, dat gaat niet met de Table Style. En als je teksten hebt die in elke tabel terug moeten komen dan kun je die er vast in zetten.

Een Table Seed maak je als volgt:
Open een lege tekening en maak een nieuw design model met naam van de te maken table seed. Plaats een tabel in dat nieuwe model. Maak de tabel op met kleuren, tekst-richtingen, randen etc.

Zorg ervoor dat er geen andere elementen in dit model staan dan de tabel!

Sla het bestand met de table seed op als .dgnlib bij andere dgnlibs.

Misschien dat in latere versies de Table Style beter wordt dan de Table Seed, maar op dit moment is dat nog niet het geval.

Fields

Als je een field wil koppelen aan een element waaraan ook een Item Type zit gekoppeld, krijg je er een instelling bij die ‘Force association with source element’ heet. Daarmee zorg je ervoor dat het field gekoppeld blijft aan het Item Type.

Multiline

Als je een Multiline hebt met daaraan een Item Type en je splitst de Multiline met de ‘Multiline Partial Delete Tool’ dan krijgen zowel ‘Parent’ als ‘Child’ een koppeling met het Item Type.

PDF Import

In Update 17 is deze tool al beschikbaar voor testen. Hiermee worden de vector elementen uit een PDF document omgezet naar grafische elementen in je tekening. Deze elementen kunnen vervolgens gewijzigd worden. Afbeeldingen worden omgezet naar een raster reference die niet gewijzigd kunnen worden.

Om deze tool beschikbaar te maken moet de variabele MS_IMPORT_USINGADOBEPDF de waarde 0 hebben. Met een andere waarde wordt de PDF als een raster reference gekoppeld.

Een mooie optie om lijnen en teksten uit een pdf in je tekening te krijgen. Hou er rekening mee dat cellen niet als cell binnenkomen, maar als losse elementen.

Let op!  Wanneer een PDF file is gemaakt van een raster file (bv. een TIF file van een gescande tekening), dan blijft dit een raster en wordt de TIF als een raster reference gekoppeld.

In een ander artikel op deze website staat een korte beschrijving van het importeren van pdf's. Je vindt dat artikel hier.

Verdwenen features

• Drawing Point Color : een kleur die (vaag) zichtbaar was in het rondje aan je cursor in v8i (instelling bij de Design File Settings).
     In CE was deze nog wel in te stellen, maar bijna niet te zien (of misschien wel niet aanwezig). In MicroStation 2023 is de instelling verdwenen.
  • De Feedback Services zijn verdwenen. Dit was een tool waarmee je feedback kon geven over MicroStation en stond in de Help tab. Bij het opstarten werd er gevraagd: What did you like?
     Ideeën voor verbeteringen kun je plaatsen op MicroStation Ideas Portal https://microstation.ideas.aha.io/
  • Tools die niet meer ondersteund worden door Google Earth (zoals: Synchronize Google Earth View, Follow Google Earth View, Capture Google Earth Image en Play Camera Animation in Google Earth).

Technology previews die nu opgenomen zijn in MicroStation

1. Use Reference Scale (optie bij alle Measure tools).
  2. OPC Attach en Export – extra Pointcloud mogelijkheden.
  3. Loft Solid (3D) – een solid maken vanuit een gesloten figuur (shapes etc.) met Section elements.
  4. Parametrische cell-eigenschappen zichtbaar in de Fields Editor Dialog.
  5. Text Field Background onzichtbaar maken in View Attributes.

Conclusie

Al met al zijn er weer verschillende verbeteringen doorgevoerd. Grote veranderingen? Nee, maar het blijft interessant om te zien wat voor nieuws er weer door Bentley verzonnen is.